Celstraf voor horror-therapeute

Aangepast op

In Arnhem is een 'alternatief therapeute' veroordeeld voor mishandeling van zes van haar cliënten tussen maart en juni van dit jaar. Ze moet van de rechtbank vijf maanden de cel in. Daarnaast krijgt ze vijf maanden voorwaardelijk.

De 50-jarige vrouw uit Nijmegen, die ongediplomeerd werkte, sloeg en trapte haar cliënten tijdens sessies. Een van hen liep in juni tijdens een duiveluitdrijving zelfs een gebroken neus op. Hetzelfde slachtoffer werd kort daarna nog met een vijl in het gezicht bewerkt.

Auto kopen

Volgens de rechtbank was de Nijmeegse vanaf eind juni ontoerekeningsvatbaar. "Ze kan vanaf dat moment geen verantwoordelijkheid dragen voor haar daden", zegt de rechter.

De cliënten werden lange tijd geïntimideerd en besloten pas na de zware mishandelingen de politie te waarschuwen. Uit ondervragingen bleek dat de therapeute haar cliënten niet alleen mishandelden maar ook dwong om haar verkeersboetes te betalen. Het ging zelfs zover dat ze een nieuwe auto voor haar moesten kopen.

Verder werd duidelijk dat de Nijmeegse tijdens 'bezinningsreizen' in Nederland en naar Ierland, Malaga en Mallorca deelnemers isoleerde, onder de koude douche zette en liet kruipen.

"Verdachte heeft het vertrouwen dat haar cliënten in haar stelden, op een grove wijze geschaad. Daarnaast volgt uit de verklaringen van de slachtoffers dat zij zich gekwetst voelen en dat, door hun ervaringen met verdachte, hun vertrouwen in de medemens is aangetast", staat in het vonnis.

Behandelen

De vrouw kreeg niet alleen een celstraf, maar moet zich ook laten behandelen en zich ter beschikking stellen van de reclassering. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van anderhalf jaar geëist waarvan de helft voorwaardelijk.