Apotheker druk door eigen risico

Aangepast op

Apothekers hebben het deze maand drukker dan normaal. Gemiddeld worden in een apotheek per dag zo'n 300 tot 500 recepten verwerkt, nu zijn dat er soms 1400 tot 1500, zegt apothekerskoepel KNMP. De drukte heeft mogelijk te maken met de verhoging van het eigen risico in de zorg. Per 1 januari wordt het eigen risico verhoogd van 220 euro naar 350 euro per jaar.

Slaapmiddelen

"Eigenlijk is het een soort hamsterperiode", zegt apotheker Joost van Roosmalen uit Den Bosch. Rond de feestdagen komen er altijd meer mensen, maar nu is het "significant drukker", zegt de apotheker. "Ik verwacht deze week net zo'n gekkenhuis als de afgelopen dagen." Er komen zoveel recepten binnen dat de apotheek niet alles meteen kan verwerken."

Er is vooral een run op door de huisarts voorgeschreven herhaalrecepten voor 'generieke geneesmiddelen', zoals slaapmiddelen, ontstekingsremmers en pijnstillers.

Het verplichte eigen risico is in 2008 ingevoerd en bedroeg toen 150 euro. In 2010 was dat 165 euro, vorig jaar werd het verhoogd naar 170 euro en dit jaar naar 220 euro.