'Jeugdzorg moet dossiers bewaren'

Aangepast op

Het is voor volwassen die als kind onder Jeugdzorg vielen nauwelijks mogelijk om hun dossiers terug te vinden.

Uit onderzoek van het kenniscentrum Nederlands Jeugd Instituut blijkt dat dossiers gemiddeld na 15 jaar in de papierversnipperaar verdwijnen en archieven slecht toegankelijk zijn. Daardoor blijven mensen die meer over hun achtergrond willen weten, met veel vragen zitten.

Centraal archief

Stichting Steunfonds Pro Juventute (SSPJ) die het onderzoek heeft laten uitvoeren, vindt dat onnodig. "We kregen veel vragen van mensen die meer over hun verleden wilden weten, maar niets meer konden vinden", zegt Donald Suidman van SSPJ.

De stichting pleit voor één centraal digitaal archief. Ook moet de bewaartermijn langer worden. "Mensen gaan vaak pas op latere leeftijd op zoek naar hun roots. Dus als je 18 bent en je bent uit een internaat, dan is het dossier verdwenen tegen de tijd dat je 33 bent."

Privacy

Veel dossiers zijn vernietigd vanwege de privacyregelgeving. Donald Suidman: "Bijvoorbeeld ter bescherming van de privacy van de ouders van het kind. Die overweging maakt vaak dat dossiers heel kort werden bewaard."

Dossiers worden vaak vernietigd zodra het gezin op orde is. "Maar mensen hebben hun leven lang recht om hun verleden in te zien."