Oproep: film geweld tegen hulpverleners in nieuwjaarsnacht

Aangepast op

Als je met Oud en Nieuw geweld ziet tegen hulpverleners, dan moet je daar foto's of filmpjes van maken. Dat is een oproep van de stichting Hulp voor Hulpverleners. Die vindt dat er meer respect en waardering moet zijn voor hulpverleners en met beeldmateriaal is de kans dat iemand gepakt wordt groter.

Op de website van de stichting kan je de beelden uploaden; dat kan ook anoniem. De beelden komen niet in het openbaar, maar worden doorgestuurd naar de politie. Je kan ze ook altijd zelf naar de politie sturen.

"Als je op geringe afstand gaat staan, kan je goed genoeg de daders in beeld brengen. Die hebben meestal toch een tunnelvisie op wat er gebeurt rond de hulpverleners", zegt voorzitter Rick Franx. Hij waarschuwt wel dat je moet uitkijken voor je eigen veiligheid: "Als het niet veilig is, doe het dan niet. Ga geen cowboy spelen". In Haren hebben filmpjes de pakkans vergroot, zegt Franx:

Open deur

De beroepsvereniging Ambulancezorg staat niet meteen te juichen. "Eigenlijk is de oproep een open deur. Als er ergens iets loos is, staat het sowieso binnen een paar minuten op social media", zegt Gerard Pijnenburg. "We hebben er als hulpverlener niets aan, het is ook niet preventief."

Morgen start een campgane, Handen af van onze Hulpverleners. Dat is een campagne van SIRE die wordt overgedragen aan de stichting Hulp voor Hulpverleners.