UBS beboet voor libor-fraude

Aangepast op

De Zwitserse bank UBS heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse, Britse en Zwitserse autoriteiten. De bank betaalt een boete van bijna 1,2 miljard euro (1,4 miljard Zwitserse frank) voor betrokkenheid bij de manipulatie van de libor-rente.

UBS geeft toe dat er door bankmedewerkers is geknoeid met de interbancaire rentetarieven in Japan om de handelsposities te verbeteren. De topman verwacht niet dat de bank ook in Japan nog een boete moet betalen.

Handelsvloer

De Britse toezichthouder FSA, die het onderzoek uitvoerde, zegt dat het in totaal om ongeveer zeventig bankmedewerkers gaat. Via chatforums en e-mail informeerden ze elkaar over de libor- en euribor-tarieven. Bij UBS waren veertig mensen betrokken, onder wie elf managers.

Bankmedewerkers probeerden ook te voorkomen dat de financiƫle markten en de media een te negatief beeld van UBS zouden krijgen.

De Libor-rente is een tarief dat financiƫle instellingen onderling gebruiken. Het wordt vastgesteld op basis van schattingen die banken zelf geven van de rente die op leningen moet worden betaald. Diverse banken worden ervan verdacht dat ze het tarief hebben gemanipuleerd door opzettelijk onjuiste schattingen te geven.

Barclays

Medewerkers zouden te hoge of juist te lage rentetarieven hebben doorgegeven, omdat hun collega's op de handelsvloer soms gebaat waren bij een Libor-rente die iets hoger of lager zou uitpakken dan iedereen verwachtte. Het Britse Barclays kreeg daarvoor eerder al een boete, maar de boete die UBS betaalt is ruim drie keer zo hoog. Ook de Rabobank is gedagvaard.