Overleg over aanpak economie

Aangepast op

Voor het eerst in ruim een jaar komen komen kabinet, werkgevers en vakbonden vanmiddag bij elkaar voor het zogeheten sociaal overleg.

Nadat vorig jaar de vakcentrale FNV in een vertrouwenscrisis terecht was gekomen, hebben de drie partijen niet meer officieel gepraat.

Wel hadden premier Rutte, minister Asscher (Sociale Zaken), werkgeversvoorzitter Wientjes en FNV-voorzitter Heerts eind november een gesprek over de problemen op de arbeidsmarkt.

Bouw

Op de agenda van vandaag staat onder meer de crisis in de bouw. Volgens FNV Bouw raken per week 250 bouwvakkers hun werk kwijt. Als niet snel meer wordt gebouwd, zullen deze werknemers niet meer in de sector terugkeren, zegt de vakbond.

Intussen worden het nog moeilijker voor bedrijfstakken die het ook van de bouw moeten hebben, zoals installateurs, woninginrichters en doe-het-zelfzaken.

Jeugdwerkloosheid

De sociale partners en het kabinet bespreken ook de stijgende jeugdwerkloosheid, de bezuinigingen op de WW en de financiƫle problemen bij de pensioenfondsen.

In het bijzonder worden de gevolgen besproken van de verhoging van de AOW-leeftijd voor mensen die vervroegd zijn gepensioneerd. Die krijgen nu later hun AOW-uitkering.

De verwachting is niet dat op alle punten een akkoord wordt gesloten.

Voorspellingen

Aan het overleg doen ook de voorzitters mee van vakcentrale CNV, MKB Nederland en land- en tuinbouworganisatie LTO. Namens het kabinet zijn ook de ministers Dijsselbloem (Financiƫn) en Kamp (Economische Zaken) aanwezig en staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken).

Het overleg van vanmiddag staat mogelijk in het teken van nieuwe voorspellingen die het Centraal Planbureau vanochtend naar buiten brengt over de economie in 2013.