Ruwaard bekijkt alle sterfgevallen

Aangepast op

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse gaat alle sterfgevallen in het hele ziekenhuis onderzoeken. Het gaat om alle gevallen vanaf 2010. Bestuursvoorzitter Van Zoelen zei in het tv-programma Nieuwsuur dat dus niet alleen de afdeling cardiologie onder de loep wordt genomen. "We willen er zeker van zijn dat wat er in het verleden gebeurd is, goed onderzocht wordt en op basis daarvan de juiste beslissingen nemen".

De cardiologen van het ziekenhuis moesten opstappen, toen bekend werd dat elf patiënten van het ziekenhuis mogelijk onnodig zijn gestorven. Naar nu blijkt, werden maar vijf van die patiënten door de cardiologen behandeld. De andere zes lagen op de longafdeling, de intensive care en de interne geneeskunde van het ziekenhuis. Dat blijkt uit een rapport in bezit van Nieuwsuur.

Van Zoelen zegt dat dit in oktober 2011 aan het licht kwam, maar dat het ziekenhuis eerst de betrokkenen wilde laten reageren. "We zitten nog in de fase van hoor en wederhoor."

Veiligheid

Een commissie gaat circa 800 sterfgevallen onderzoeken. Dat gaat ongeveer vijf maanden duren. Critici vinden dat te lang duren omdat de patiënt ondertussen niet weet of de veiligheid is gewaarborgd.

Het ziekenhuis zegt dat het onder verscherpt toezicht staat van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. "Dat heeft een groot voordeel. Deze mensen kijken letterlijk over onze schouders mee en houden daadwerkelijk toezicht", zei bestuursvoorzitter van Zoelen.