Wapenfabriek na Newtown te koop

Aangepast op

Het bedrijf dat Bushmaster-geweren produceert, is te koop. Grootaandeelhouder Cerberus Capital Management wil ervan af: algemeen wordt aangenomen dat de schutter van Newtown ook een Bushmaster gebruikte.

De beleggingsmaatschappij Cerberus Capital Management belegt onder meer voor de pensioenvoorziening van overheidspersoneel, waaronder ook politieagenten en onderwijzers.

In een toelichting zegt Cerberus dat de schietpartij vrijdag bij de school in Newtown een keerpunt is "dat het debat over wapenbeperking naar een nieuwe hoogte" heeft gebracht. Het bedrijf wil zich niet bezig houden met politiek, maar zich concentreren op zijn investeringen, zo werd gezegd.

Cerberus was vorig jaar nog voor 95 procent eigenaar van de Freedom Group International: het wapenbedrijf dat de Bushmaster produceert. De schutter die in Newtown twintig kinderen, zeven volwassenen en zichzelf doodschoot, gebruikte waarschijnlijk een Bushmaster AR-15.

M-16

De AR-15 is de burgerversie van M-16, die door de Amerikaanse krijgsmacht wordt gebruikt. De AR-15 mocht tussen 1994 en 2004 niet worden verkocht. Het verbod op dit soort wapens werd in 2004 onder druk van de wapenlobby niet verlengd.

Een pensioenfonds van leraren uit Californië maakte gisteren bekend dat het zijn Cerberus-aandelen van de hand zal doen. Ook de aandelen van andere Amerikaanse wapenproducenten zijn na de schietpartij in Newtown fors in waarde gedaald.