Jaarprijzen Knibbeler en Van Rhijn

Aangepast op

Daniël Knibbeler is op het Sportgala in Amsterdam uitgeroepen tot Coach van het Jaar.

De 32-jarige turncoach leidde zijn pupil Epke Zonderland bij de Olympische Spelen van Londen naar het goud op rek.

Knibbeler kreeg in de RAI de voorkeur boven zwemcoach Jacco Verhaeren, die Ranomi Kromowidjojo in Londen de titel op de 50 en 100 meter vrije slag zag winnen en de estafettedames zilver op de 4x100 vrij, en Max Caldas, coach van de hockeydames die hun olympische titel prolongeerden.

Knibbeler, die de prijs kreeg uitgereikt door turncommentator Hans van Zetten, richtte zich in zijn dankwoord tot zijn pupil. "Alle credits gaan natuurlijk naar Epke. Want een ongelooflijk kampioen ben jij."

Van Rhijn

De Jaap Eden voor Gehandicapte Sporter van het Jaar was voor Marlou van Rhijn. De 21-jarige 'Blade Babe', pas relatief kort actief als atlete, won op de Paralympische Spelen in een wereldrecord goud op de 200 meter en ook nog zilver op de 100 meter.

In deze categorie waren tien genomineerden, onder wie rolstoeltennisster Esther Vergeer die voor de vierde keer olympisch kampioen werd.

Smulders Talent van het Jaar

De Jaap Eden voor Talent van het Jaar ging naar Laura Smulders. De 19-jarige fietscrosser won bij haar debuut in de olympische BMX-wedstrijd direct de bronzen medaille.

Smulders versloeg in de verkiezing meerkamper Tim Dekker, die als derde eindigde bij WK junioren, en motocrosser Jeffrey Herlings, die zich op 18-jarige leeftijd al wereldkampioen mag noemen.