Van Heeswijk hoorde van bedrog

Aangepast op

Volgens Max van Heeswijk wisten half juli, nog voor het bedrog van Michael Rasmussen naar buiten kwam, meerdere renners binnen de Rabobank-ploeg dat de Deen zich niet in Mexico had voorbereid op de Ronde van Frankrijk van 2007.

De Limburger kwam met zijn verklaring tijdens de beroepszaak in Arnhem over de hoogte van de ontslagvergoeding voor Rasmussen. De Deen werd op 25 juli op staande voet ontslagen toen het ploegbaas Theo de Rooij duidelijk was geworden dat de drager van de gele trui had gelogen over zijn verblijfplaatsen in de aanloop naar de befaamde etappekoers.

"Tijdens een trainingskamp van renners die niet in de Tour reden, kwam Gerben Löwik met het verhaal dat Rasmussen helemaal niet in Mexico was geweest", vertelde Van Heeswijk, die één jaar ploeggenoot was van de Deen. "Dat had hij gehoord van Thomas Dekker, die wel in de Tour was."

Verbaasd

De oud-coureur was opgeroepen door André Brantjes, de advocaat van Rasmussen, om aan te tonen dat het binnen de Rabobank-ploeg bekend was dat de kopman zich gewoon in Europa had voorbereid op de Tour. "Ik was verbaasd toen ik dat hoorde, maar Gerben helemaal niet."

Naast een aantal renners, onder wie Lars Boom en Robert Gesink, waren volgens Van Heeswijk ook trainer Louis Delahaije en ploegarts Dion van Bommel aanwezig toen Löwik met het 'nieuwtje' over Rasmussen kwam.

Rasmussen hield bij het Gerechtshof in Arnhem vol dat de ploegleiding van Rabobank in de Ronde van Frankrijk wist dat hij zich niet had voorbereid in Mexico, zoals hij in zijn whereabouts had opgegeven, maar in Italië. Hij zou dat plan al in april tijdens de Ronde van Baskenland hebben besproken met ploegleider Erik Breukink. Ook de ploegartsen Geert Leinders en Jan-Paul van Mantgem had hij rechtstreeks ingelicht.

Storende elementen

Met zijn bedrog zette hij de dopingjagers op het verkeerde spoor, maar hij was er naar eigen zeggen vooral op uit de pers te ontlopen. "Ik kon de Tour winnen en wilde me voorbereiden zonder storende elementen", lichtte Rasmussen toe.

Thomas Dekker mag op 7 maart onder ede komen verklaren wat hij van de Deen wist. Hetzelfde geldt voor twee andere getuigen die dinsdag verhinderd waren: voormalig ploegarts Van Mantgem en oud-verzorger Joseba Nunez.