Scholen Newtown weer open

Aangepast op

In de Amerikaanse stad Newtown zijn voor het eerst na de schietpartij de scholen weer open. Alleen basisschool Sandy Hook, waar Adam Lanza vrijdag 26 mensen doodschoot, blijft voor onbepaalde tijd gesloten.

Het blijft onduidelijk waarom de 20-jarige Lanza de school binnendrong en kinderen en docenten neerschoot. Volgens de politie heeft Lanza geen banden met de school. Ook zijn er geen brieven, dagboeken of documenten gevonden die zijn daad kunnen verklaren.

Ouders en kinderen proberen hun normale leven weer op te pakken. De scholen hebben hun deuren weer geopend, maar de veiligheidsmaatregelen zijn streng.

Begrafenis

Gisteren werden de eerste twee kinderen begraven. Vandaag is de begrafenis van de 6 jaar oude Jessica Brooks.

De schietpartij was de aanleiding voor een nationaal debat over wapenbezit. Ook tegenstanders van een wapenverbod beginnen nu te twijfelen. Zo overweegt de Democratische senator Mark Warner zijn verzet tegen een wapenverbod op te geven.

Ook Democraat Joe Manchin, lid van de machtige National Rifle Association, vindt het tijd om een eerlijke discussie te voeren over redelijke beperkingen op het bezit van wapens.