'Moskee-internaten zorgelijk'

Aangepast op

Minister Asscher van Sociale zaken vindt het zorgelijk dat kinderen verblijven in religieuze internaten die hun integratie in de Nederlandse samenleving niet bevorderen. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van de SP.

Vorige maand meldde NRC Handelsblad dat in Nederland honderden kinderen in vaak slecht onderhouden moskee-internaten wonen en dat een aantal van die internaten illegaal is. Asscher schrijft dat hij niet weet hoeveel van die internaten er zijn in Nederland.

Volgens Asscher staat het ouders vrij om hun kinderen onder te brengen in internaten. Maar die moeten zich in alle opzichten aan de wet houden. Waar dat niet zo is, moet passend worden opgetreden, vindt de minister.

Onwenselijk

Het kabinet vindt het onwenselijk als personen of groepen zich afkeren van de bredere samenleving en als op internaten les wordt gegeven waarbij idee├źn naar voren worden gebracht die de integratie belemmeren.

Eerder kondigde de gemeente Rotterdam, een van de plaatsen met internaten, maatregelen aan om de internaten beter te controleren. Asscher juicht dat toe. Hij wil met de betrokken gemeenten overleggen of er genoeg instrumenten zijn om de veiligheid en het welzijn van de kinderen te waarborgen.