NOS NieuwsAangepast

2012 goed jaar voor boeren

Het inkomen van de meeste boeren en tuinders is dit jaar sterk verbeterd. Dat komt vooral doordat prijzen van de producten zijn gestegen, zegt het Landbouw Economisch Instituut (LEI).

Gemiddeld verdienden de ondernemers 78.000 euro, 16.000 euro meer dan vorig jaar. In het bijzonder hebben de houders van legkippen en biggen een goed jaar.

Ook het inkomen in de akkerbouw is hoger dan vorig jaar, vooral dankzij prijsstijgingen van aardappelen en uien. De verdiensten van akkerbouwers liggen daarmee rond het record van 2010.

Komkommers

Uitzondering is de melkveehouderij, die voor het tweede jaar achter elkaar te maken had met sterk gestegen voerprijzen. Tegelijk ging de melkprijs omlaag.

De glastuinbouw herstelde zich van een slecht 2011 veroorzaakt door de EHEC crisis. De prijzen van komkommers en tomaten zijn in vergelijking met vorig jaar veel hoger.

Telers van snijbloemen verdienden meer door een kleiner aanbod en meer vraag. De pot- en perkplantensector, die het al enkele jaren goed doet, zag de rendementen dit jaar verder toenemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl