Cel voor hacker Scarlett Johansson

Aangepast op

In de VS is een man die de e-mailaccounts hackte van ruim 50 beroemdheden veroordeeld tot tien jaar celstraf. Christopher Chaney (35) uit Florida had onder meer toegang tot de e-mailadressen van filmster Scarlett Johansson en zangeres Christina Aguilera.

In de mail van Scarlett Johansson vond hij naaktfoto's van haar en haar toenmalige man, die hij op internet plaatste.

Volgens de rechter is het hacken van e-mailaccounts "net zo verderfelijk en ernstig als stalken".

Wachtwoord

Chaney kreeg toegang tot de mail van de sterren door hun wachtwoorden op te vragen via de knop "ik ben mijn wachtwoord vergeten". Daarna moest hij een of meerdere veiligheidsvragen beantwoorden. De antwoorden kon hij zonder problemen vinden in de informatie over deze beroemdheden op internet.

Ook veranderde hij de instellingen van de mailbox, zodat alle inkomende berichten direct naar hem werden doorgestuurd. De sterren merkten daar zelf niets van.

Contracten

Op deze manier kreeg Chaney onder meer filmscripts, foto's en contracten van de sterren toegestuurd. Die gegevens stuurde hij vaak weer door naar roddelwebsites die ze op internet plaatsten.

Chaney werd gearresteerd in oktober 2011. De FBI had toen al bijna een jaar lang naar hem gezocht tijdens 'operatie hackerazzi'.