VN eist toegang tot Syriërs in nood

Aangepast op

Het VN-hoofd Humanitaire Operaties, Valerie Amos, heeft er bij het Syrische bewind op aangedrongen meer brandstofimporten toe te staan. Die zijn nodig om hulpgoederen te bezorgen bij de 2,5 miljoen Syriërs die lijden onder een tekort aan voedsel en andere eerste levensbehoeften.

Amos sprak in Damascus onder anderen met de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid Muallem. Ze heeft hem ook gevraagd tien extra hulporganisaties toe te laten in het land.

Bereidwillig

Ook wil de VN dat Syrië hulpverleners toestaat de frontlinie vrijelijk te passeren om ook Syriërs in opstandelingengebied te kunnen helpen. Om de nodige hulp te kunnen verlenen is het volgens Amos nodig dat hulpverleners contact leggen met de opstandelingen. Ze heeft Damascus gevraagd daar begrip voor op te brengen.

Volgens Amos stelde haar gesprekspartner zich bereidwillig op en is het regime geneigd om in te stemmen met het verzoek. De regering in Damascus komt later vandaag met een officieel antwoord.

Amos omschreef de situatie in Damascus als onstabiel. De dag dat ze in de Syrische hoofdstad was, hoorde ze volgens eigen zeggen voortdurend inslagen.

Veelvuldig

Syrische opstandelingen zeggen dat ze de wijk Yarmouk, in het zuiden van Damascus, hebben ingenomen. In Yarmouk wonen honderdduizenden Palestijnen.

De Palestijnen in Yarmouk stonden lange tijd aan de kant van president Assad, maar veel Palestijnen zouden zich hebben aangesloten bij het verzet. Het Syrische leger heeft de wijk, waar ook veel opstandelingen zich ophouden, de afgelopen tijd veelvuldig gebombardeerd.