Parachute Teuge ging niet open

Aangepast op

De parachute van de dode man die gisteren bij Teuge werd gevonden, is nooit opengegaan. Zowel zijn hoofdparachute als de reserveparachute is niet geactiveerd, zegt het Nationaal Paracentrum Teuge.

Volgens staflid Henny Wiggers van het paracentrum sprong de man op 8 december uit een vliegtuig op zo'n 4 kilometer hoogte. Het slachtoffer, een man van 48 uit Schijndel, sprong met zijn eigen parachute die hij een half jaar geleden had aangeschaft.

Onderzoek

Volgens Wiggers moet onderzocht worden waarom de parachutes niet open gingen. De reserveparachute moet vanaf een bepaalde hoogte automatisch openen, maar dat is niet gebeurd. Het kan zijn dat de man bewust of onbewust het apparaat niet heeft aangezet of dat het niet goed werkte, zei Wiggers in het NOS Radio 1 Journaal.

Het lichaam van de man werd gistermiddag door twee mensen gevonden. Het lag midden in een weiland op zo'n anderhalve kilometer van het vliegveld in Teuge. Daardoor was het lichaam vanaf het vliegveld volgens Wiggers niet te zien.

Controleplicht

Ook vanuit de lucht werd het stoffelijk overschot niet ontdekt. De dag dat de man sprong lag er sneeuw, dus vanuit de lucht zou je een zwart stipje gezien moeten hebben, zei Wiggers. "Er is die dag nog gesprongen, maar het is niemand opgevallen dat er een zwart stipje in het weiland lag."

Parachutisten hoeven zich na een sprong niet af te melden. Ook piloten van toestellen waaruit is gesprongen hebben geen controleplicht.

Volgens de politie was de man niet als vermist opgegeven. Volgens een woordvoerder was het een alleenwonende man, die geen dagelijks contact had met familie, vrienden of collega's.