PvdA wil integriteitsrecherche

Aangepast op

Regeringspartij PvdA pleit voor een landelijke integriteitsrecherche, die ingeschakeld wordt als bestuurders in opspraak raken. De onafhankelijke organisatie moet onderzoek doen als burgemeesters, wethouders, ambtenaren of landelijke politici integriteitsregels lijken te schenden.

Volgens PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen verdienen allerlei bureaus veel geld aan onderzoek naar in opspraak geraakte bestuurders. Het onderzoek naar de directeur van het COA, Nurten Albayrak, heeft ongeveer een miljoen euro gekost. "Er wordt grof geld verdiend. Het is een markt waar miljoenen euro's in omgaan", zegt Heijnen.

De PvdA'er is ook verbaasd dat D66-oud-minister Winnie Sorgdrager de mogelijke belangenverstrengeling van VVD-ex-wethouder Van Rey in Roermond heeft onderzocht. "Met alle respect voor Sorgdrager, maar waarom heeft een onomstreden bureau op landelijk niveau dit niet onderzocht?", aldus Heijnen.

Rijksrecherche

De integriteitsrecherche moet op dezelfde wijze functioneren als de rijksrecherche. "Als een politieagent de regels overtreedt, wordt de rijksrecherche onmiddellijk ingeschakeld. Bij integriteitsschendingen van bestuurders wordt het onafhankelijke bureau gevraagd, dat tegen redelijke kosten de zaak onderzoekt."

Heijnen zal vandaag bij minister Plasterk van Binnenlandse Zaken pleiten voor het opzetten van een landelijke integriteitsrecherche.