Project X-feest is Woord van het Jaar

Aangepast op

Project X-feest: dat is het Woord van het Jaar geworden. Op de website van Van Dale kon je stemmen op tien woorden, waaronder ook bangalijstje en inbrekersrisico - die woorden werden 2e en 3e. Maar het werd dus project X-feest. De officiële betekenis: 'feest waarvoor via sociale media gasten worden uitgenodigd, die in zulke groten getale komen dat het feest enorm uit de hand loopt [ontleend aan de filmtitel Project X].

Er werden meer dan 20.000 stemmen uitgebracht. Voor het eerst zijn nu ook Woorden van het Jaar gekozen in verschillende categorieën:

Jongerentaal: whappen (whatsappen, d.w.z. informatie uitwisselen door middel van de mobiele dienst WhatsApp)

Lifestyle: facebookrellen (rellen die het gevolg zijn van een openbaar feest waarvoor via Facebook (te veel) gasten zijn uitgenodigd)

Sport/Amusement: gangnamstijl (dansstijl waarbij men een ruiter imiteert en met het hele lichaam bouncet op hiphopmuziek [genoemd naar de hit Gangnam style van de Koreaanse hiphopartiest PSY]

In Vlaanderen konden mensen ook stemmen op het Woord van het Jaar, daar won 'frietchinees' - de Aziatische patatbakker in België.

Pieneköttel

Gisteren werd overigens het mooiste dialectwoord van 2012 bekend: pieneköttel.

Door: Helen