NOS NieuwsAangepast

Project X-feest Woord van het Jaar

Het Woord van het Jaar is project X-feest. In een onlineverkiezing van woordenboek Van Dale eindigde het woord met 17 procent van de stemmen vlak voor bangalijst (16 procent) en inbrekersrisico (15 procent).

Project X-feest werd bekend na een uit de hand gelopen feest in Haren. Een 15-jarig meisje had een openbare uitnodiging voor haar verjaardag op Facebook gezet, waarna duizenden mensen naar het Groningse dorp kwamen. Enkele honderden van hen begonnen in de loop van de avond te rellen, waarbij grote vernielingen werden aangericht.

Volgens Van Dale betekent project X-feest "een feest waarvoor via sociale media gasten worden uitgenodigd, die in zulke groten getale komen dat het feest enorm uit de hand loopt". Het woord is ontleend aan een filmtitel.

Wrijftelefoon

Hoofdredacteur Den Boon betwijfelt of project X-feest een blijvertje is. "Veel Woorden van het Jaar verwijzen naar de waan van de dag, naar onderwerpen die even in het nieuws zijn geweest en daarna weer vergeten kunnen worden. Ik denk dat dat ook voor project X-feest geldt."

Er werden ook winnaars gekozen in verschillende categorieën. In de categorie jongerentaal won whappen (een verkorting van whatsappen), in de categorie lifestyle werd facebookrellen gekozen, in de categorie sport/amusement ging de titel naar gangnamstijl, in de categorie economie kreeg onderwaterhypotheek de meeste stemmen en in de categorie politiek werd weglooppoliticus de winnaar.

Het Woord van het Jaar wordt sinds 2003 gekozen. Eerdere winnaars waren onder meer Bokitoproof (2007), ontvrienden (2009) en tuigdorp (2011).

In Vlaanderen houdt Van Dale aparte verkiezingen. De winnaar van 2012 is daar 'frietchinees', een woord dat in het woordenboek wordt omschreven als "Aziatische frituurhouder". In de afzonderlijke categorieën wonnen yolo (jongerentaal), wrijftelefoon (lifestyle), gangnamstijl (sport/amusement), sjoemelstroom (economie) en foefelakkoord (politiek).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl