Wall Street hoopvol over fiscal cliff

Aangepast op

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn hoger gesloten na positieve signalen vanuit Washington D.C. dat er beweging zit in de begrotingsonderhandelingen.

De Dow Jonesindex steeg 0,8 procent naar 13.235 punten, de sterkste stijging deze maand. Technologie-index Nasdaq klom naar bijna 3011 punten, 1,3 procent hoger dan het slot van vrijdag.

President Obama en de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, hebben maandag in het Witte Huis overlegd. Om het begrotingstekort te verkleinen, willen de Democraten de belastingen verhogen, terwijl de Republikeinen vooral willen kijken naar de uitgaven.

Onderhandelingen

Boehner kwam zondag met een nieuw voorstel. Wat hem betreft kan er gesproken worden over een belastingverhoging voor Amerikanen met een inkomen van meer dan 1 miljoen dollar per jaar. Obama wees het voorstel direct af, maar gaf wel aan dat het de weg vrijmaakt voor nieuwe onderhandelingen. Wat de gesprekken van maandag hebben opgeleverd, is niet bekendgemaakt.

De onderhandelaars hebben haast. Ze moeten het voor het einde van het jaar eens worden over de begroting, omdat anders automatisch stevige belastingverhogingen en bezuinigingen van kracht worden. Politici, economen en ook beleggers zijn bang dat die zogenoemde fiscal cliff zal leiden tot een diepe recessie.