Bergen bultrug Johannes vanavond

Aangepast op

De bultrug Johannes die dood op een zandbank bij Texel ligt, wordt mogelijk vanavond geborgen. Zodra het hoogwater is, rond 23.00 uur, beginnen medewerkers van Rijkswaterstaat met een sleeppoging.

Als de poging mislukt, probeert Rijkswaterstaat het opnieuw als het weer hoogwater is. Het dier wordt uiteindelijk overgebracht naar Naturalis.

De bultrug werd gisteren dood verklaard. Het dier lag er al sinds vorige week woensdag. Pogingen van Ecomare om het dier te redden waren mislukt.

Slaapmiddel

Vrijdag gaven dierenartsen van het Dolfinarium en de stichting SOS Dolfijn het dier een sterk slaapmiddel om dood te kunnen gaan. Toen zaterdag bleek dat dat niet had gewerkt, zagen artsen af van een tweede poging. Dierenactiviste Lenie 't Hart van de Zeehondencrèche meldde gisteren dat de artsen een nieuwe euthanasiepoging hadden gedaan.

Directeur Foppen van het Dolfinarium is boos over dat bericht. Hij noemt het een leugen en stemmingmakerij. "Onze dierenartsen zijn na vrijdag niet meer in de buurt van de bultrug geweest", zei Foppen.

Kritiek

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren twitterde dat de artsen onkundig hadden gehandeld. Ook die opmerking vindt Foppen onbegrijpelijk: "Net als bij de zaak omtrent orka Morgan bleef een telefoontje van mevrouw Thieme uit."

Hij vindt het onbegrijpelijk dat een volksvertegenwoordiger beschuldigingen uit zonder die te controleren.