Relatie Schiphol en KLM slecht

Aangepast op

Er is een gebrek aan vertrouwen tussen de top van Schiphol en de belangrijkste luchtvaartmaatschappij op Schiphol, KLM. Dat stelt een onderzoekscommissie onder leiding van oud-minister Hans Alders.

Volgens de commissie moet er snel een einde komen aan deze situatie. De slechte relatie staat het succes van Schiphol als mainport in de weg.

Tussen Schiphol en KLM sleept al jaren een conflict over de voorwaarden en tarieven. KLM verzorgt 70 procent van de vluchten op Schiphol, maar de luchthaven probeert ook concurrenten van KLM aan te trekken. Zo kreeg Emirates onlangs toestemming voor dagelijkse vluchten met de Airbus A380.

Dubbele taak

De commissie adviseert het Rijk om met een duidelijkere opdracht te komen voor Schiphol. Op dit moment heeft de luchthaven een dubbele taak. Schiphol moet zijn positie als knooppunt met relatief veel bestemmingen in stand houden, waarbij KLM met veel overstappende passagiers onontbeerlijk is. Maar Schiphol moet ook genoeg geld verdienen voor de aandeelhouders, waarvan de Nederlandse staat met bijna 70 procent de grootste is.

In een reactie onderschrijft zowel Schiphol als KLM de aanbevelingen en conclusies. Volgens Schiphol zijn er al gesprekken aan de gang tussen de top van beide bedrijven. Eind februari komt de commissie met een tweede rapport over de kwestie.