Pieneköttel 'Dialectwoord van 2012'

Aangepast op

Het woord pieneköttel uit Winterswijk is verkozen tot 'Het mooiste dialectwoord van 2012'. Dat is door NCRV-programma Plein 5 op Radio 5 bekendgemaakt. Een pieneköttel is een bijzonder zuinig iemand.

In de finale versloeg pieneköttel de woorden lyyeshearhönne (lieveheersbeestje in het dialect van Hindeloopen) en sókkerkäörkes (muisjes van beschuit met muisjes in het dialect van Venlo).

De afgelopen maanden konden luisteraars van het programma dialectwoorden uit hun regio insturen. Een jury, bestaande uit taalkundige Marc van Oostendorp, de Groningse zangeres Wia Buze, actrice Carry Tefsen, de Limburgse zangeres Beppie Kraft en oud-schaatser Erik Hulzebosch, selecteerde een top-10 van alle inzendingen.

Aanwinst

Duizenden mensen hebben vervolgens gestemd op het mooiste dialectwoord. Uit de top-3 die vervolgens overbleef koos de jury het woord pieneköttel als winnaar. De jury: "Wij hebben gekozen voor het woord dat niet alleen prettig is om uit te spreken, maar vooral een woord dat een aanwinst kan zijn voor het hele Nederlandse taalgebied."

Het woord pieneköttel was aangedragen door Wim ten Damme uit Winterswijk. Het is voor het eerst dat de verkiezing is gehouden.