NOS NieuwsAangepast

Depardieu zet politiek op zijn kop

Het besluit van de Franse acteur Gérard Depardieu om vanwege de 'hoge' belastingen voor rijken te verhuizen naar België, heeft veel stof doen opwaaien. Vooral in de politiek is het deze dagen onderwerp van gesprek.

De oppositie in Frankrijk ziet in de actie van de acteur een uitgelezen kans om het belastingbeleid van de regering-Hollande opnieuw aan de kaak te stellen. De regering verwijt Depardieu een "onvaderlandslievende houding".

Net als veel andere Fransen verruilt Depardieu, die tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen openlijk zijn steun aan Nicolas Sarkozy en de UMP gaf, zijn geboorteland voor België. Daar wordt een veel lager belastingtarief gehanteerd. Hij vestigt zich in Néchin, een dorpje in Wallonië.

'Zielige kant'

De verhuizing van de wereldberoemde acteur valt niet bij iedereen in goede aarde. De Franse premier Ayrault noemde het besluit zielig en onvaderlandslievend. In reactie daarop schreef Depardieu een open brief in een zondagskrant waarin hij aankondigde zijn Franse paspoort in te leveren. Ook hekelde hij de uitspraken van Ayrault.

Vandaag heeft Ayrault zich verdedigd door te zeggen dat hij Depardieu niet respectloos heeft behandeld. Zijn uitspraak zou niet gericht zijn tegen de persoon Depardieu. "Ik heb alleen gezegd dat zijn actie een zielige kant heeft."

Afgrond

Inmiddels heeft iedereen een mening over de kwestie-Depardieu. De president van het Lagerhuis in Frankrijk, Claude Bartolone, wil dat Depardieu één ding in zijn oren knoopt: "Het maakt niet uit over hoeveel talent hij beschikt, als de Franse cinema er niet was geweest, zou hij nooit de vedette zijn geworden die iedereen nu kent".

Jean-François Copé, de nieuwe leider van de Franse oppositiepartij UMP, stelt dat de hele affaire met Depardieu aantoont dat president Hollande bezig is het land naar de afgrond te helpen met zijn fiscale maatregelen.

Copés rechterhand Christian Jacob vervloekt de houding van premier Ayrault tegenover Depardieu. "De regering geeft een verkeerd signaal af aan jonge afgestudeerden, jonge directeuren van bedrijven en aan iedereen die slaagt en geld verdient", zei hij op de nationale radio.

Frans talent

De leider van de centrum-rechtse partij Nouveau Centre, Hervé Morin, laat in een persbericht weten: "Depardieu is de woordvoerder van de Franse meerderheid die zich niet kan vinden in het demotiverende beleid van deze regering".

Yves Jégo van de gematigde Union des Démocrates et Indépendants (UDI) vindt dat de regering zich niet op Depardieu moet afreageren, maar moet uitzoeken hoe het toch komt dat het ene na het andere Franse talent het land verlaat.

Ook op Twitter laten de oppositiepartijen van zich horen. Zo schrijft Luc Chatel, de vicevoorzitter van de UMP: "Industriëlen, investeerders, artiesten: het is wel duidelijk dat deze regering niet van creatieve mensen houdt".

Stomme films

Toch schaart een meerderheid in het parlement zich achter premier Ayrault. Minister van Onderwijs Vincent Peillon vindt dat de belastingontduikers terug moeten worden gehaald naar Frankrijk. "Ze moeten begrijpen dat hun houding niet sociaal is en dat het hun eigen imago schaadt. De elite moet het goede voorbeeld geven."

Ook minister Aurélie Filippetti steekt haar mening niet onder stoelen of banken. "Het is een eer om inwoner van Frankrijk te zijn en daarbij horen lusten en lasten, waaronder het betalen van belasting. Het betalen van belasting en de economische crisis te lijf gaan, dat is patriottisme."

Depardieu krijgt er persoonlijk nog even van langs van de minister. "Hij had beter in stomme films kunnen blijven spelen", verwijzend naar de beginperiode van Depardieus carrière.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl