Disneycensuur in Zweden

Aangepast op

Miljoenen Zweden zitten elk jaar tijdens kerstavond voor de buis om Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul te kijken, ofwel Donald Duck en vrienden wensen je een prettig kerstfeest. Er worden die avond traditioneel allerlei oude Disney-tekenfilms uitgezonden, aan elkaar gepraat door een presentator. Het programma bestaat al sinds 1959.

Dit jaar ziet de uitzending er alleen iets anders uit. Disney heeft namelijk besloten twee scènes met stereotype karakters te verwijderen uit Santa's workshop (1932). Dat meldt The Local. In de ene scène was een zwarte pop te zien met dreadlocks en grote rode lippen, in de andere een man met een grote neus, wit haar en zwarte hoed. Of de censuur ook in andere landen plaatsvindt, is onduidelijk.

Bekijk hieronder de originele beelden van Santa's Workshop. Op 3:49 minuut is de zwarte pop te zien, op 5:31 minuut de man met de baard.

Ophef in Zweden

De verandering veroorzaakte voor flink wat reacties in het Scandinavische land. Sommige kijkers vonden dat de scènes al veel eerder hadden moet worden verwijderd, anderen vinden het jammer dat er is gerommeld met een geliefde traditie.

De publieke omroep SVT, die de tekenfilm uitzendt, zegt dat ze zelf niets met de beslissing van Disney te maken hebben. "Donald Duck is voor sommigen als een geloof en ik begrijp dat er nu teleurgestelde reacties zijn", aldus voormalig presentator Arne Weisse, "maar het zou nog erger zijn als ze Ferdinand de stier zouden afschaffen." Ferdinand is in Zweden ook een erg populair Disneykarakter:

Door: Anna