Newtown begraaft eerste doden

Aangepast op

De Amerikaanse stad Newtown bereidt zich voor op de eerste begrafenis van slachtoffers van de schietpartij. Twee van de 27 slachtoffers van schutter Adam Lanza, beiden jongens van 6 jaar, worden vandaag begraven.

Een van de twee jongens, Jack Pinto, was een groot fan van football-speler Victor Cruz van de New York Giants. Pinto wordt mogelijk begraven in het shirt van zijn idool. Cruz speelde gisteren een wedstrijd met de naam van Jack Pinto op zijn schoenen en handschoenen.

Het andere slachtoffer, Noah Pozner, was het jongste slachtoffer van de massamoord in de basisschool. Pozner wordt volgens lokale media begraven op een joodse begraafplaats in het naastgelegen stadje Monroe. Zijn tweelingzusje overleefde de schietpartij; zij zat in een andere klas.

Asperger

Over de dader, die vroeger dezelfde school zou hebben bezocht, is de afgelopen dagen steeds meer bekend geworden. Volgens het voormalige hoofd van de beveiligingsdienst van de school had Lanza het syndroom van Asperger, een psychische stoornis.

"Hij was een rustig, verlegen kind, aanvankelijk klein van stuk. Hij vond het moeilijk om vrienden te maken, was iemand die je in de gaten moest houden en die je moest beschermen tegen de andere leerlingen." Hij benadrukt dat er geen aanwijzingen waren dat Lanza in staat was om zoiets te doen.

Obama

President Obama zei gisteren bij de herdenking van de slachtoffers dat hij alles zal doen wat in zijn macht ligt om dit soort schietpartijen te voorkomen. "Geen enkele wet kan het kwaad uitbannen of zinloos geweld in onze samenleving voorkomen. Maar dat mag geen excuus zijn voor niets doen."

Obama voegde daar retorisch aan toe: "Zijn we werkelijk bereid om toe te geven dat we hier niets tegen kunnen doen, dat het politiek te lastig is? Zijn we bereid dat dergelijk geweld tegen onze kinderen, jaar in jaar uit, de prijs is voor onze vrijheid?" In de VS is na de schietpartij opnieuw een debat op gang gekomen over een verscherping van de wapenwet.

Zelfmoord

Adam Lanza schoot vrijdag eerst zijn moeder thuis door haar hoofd. Er waren berichten dat de moeder lesgaf op dezelfde school maar die bleken niet te kloppen. Nadat hij zijn moeder had gedood, ging Lanza op weg naar de school, drong het gebouw binnen en schoot twintig kinderen en zeven volwassenen dood.

Alle slachtoffers hadden meerdere schotwonden en volgens de politie had Lanza genoeg munitie bij zich om de hele school uit te moorden. De 20-jarige pleegde zelfmoord toen hij politieagenten hoorde naderen.