Longarts Postmus niet gehoord

Aangepast op

De commissie die onderzoek heeft gedaan naar het functioneren van de raad van toezicht van het VUmc in Amsterdam heeft niet gesproken met een van de hoofdrolspelers in de conflicten van het afgelopen jaar. Longarts professor Piet Postmus is niet gehoord. De commissie had volgens hem geen behoefte aan een gesprek, omdat alle informatie al bekend was.

De commissie bevestigt in het eindrapport dat niet met Postmus is gesproken. "Via het mailverkeer en interne notities van het ziekenhuis wisten we al veel", zegt commissielid Piet Grinwis. "Bovendien liep er een rechtszaak van Postmus tegen het VUmc over iets anders. We hebben met veel artsen niet gesproken."

Vorige week werd het onderzoeksrapport gepubliceerd, samen met voorstellen om de rol van de raad van toezicht en de raad van bestuur te versterken.

Conflict

Postmus heeft de commissie begin november wel een aantal documenten gestuurd met zijn verhaal. Daaruit blijkt onder meer dat hij de voorzitter van de raad van toezicht, Cees Veerman, eind juni op de hoogte stelde van de situatie in het ziekenhuis. Rond die tijd escaleerde het conflict.

Of de onderzoekscommissie iets gedaan heeft met de informatie van Postmus wordt uit het onderzoeksverslag niet duidelijk.

Overigens wordt Postmus in het 25 pagina's tellende rapport maar twee keer genoemd, beide keren in de tijdlijn van het conflict die de onderzoekers hebben opgesteld.