Asielzoekers terug naar Mogadishu

Aangepast op

Uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers kunnen terug naar hun land van herkomst. De veiligheidssituatie in de hoofdstad Mogadishu is zodanig verbeterd, dat de asielzoekers zonder gevaar kunnen terugkeren. Dat schrijft staatssecretaris Teeven aan de Tweede Kamer.

Tot nu toe konden Somaliërs niet teruggestuurd worden vanwege de gevechten in Mogadishu. Bij terugkeer moesten ze door de stad reizen. Asielzoekers uit de stad zelf kregen in Nederland automatisch een verblijfsvergunning. Ook daar komt nu een eind aan.

Zakenleven

Volgens Teeven kunnen inwoners van Mogadishu zich weer ongehinderd door de stad bewegen, zijn markten weer vrij toegankelijk en bloeit het zakenleven weer op. Ook landen zoals Duitsland, Zweden en België sturen Somaliërs weer terug.

Teeven gaat de gedwongen terugkeer van Somaliërs weer ter hand nemen. Dat betekent dat ze ook vastgezet kunnen worden in vreemdelingenbewaring.

Daadwerkelijke uitzettingen zullen pas plaatsvinden nadat de Tweede Kamer zich over het nieuwe beleid heeft uitgesproken.