Verwoestende cycloon treft Fiji

Aangepast op

De Fiji-eilanden zijn getroffen door de zwaarste cycloon in meer dan 20 jaar. Er is sprake van overstromingen en vernielingen. Berichten over gewonden zijn er niet.

De noordelijke eilanden hebben geen stroom meer en enkele bruggen en wegen zijn daar weggevaagd. Volgens de autoriteiten zijn 3500 mensen geëvacueerd en ondergebracht in opvanghuizen.

Hoofdstad

Cycloon Evan kwam gisteravond laat aan land. Eerder liet de tropische orkaan een spoor van vernieling achter op Samoa, waar vier mensen omkwamen en nog twaalf mensen worden vermist.

Evan is vandaag opgetrokken in zuidelijke richting. In Nadi, één van de grootste stedelijke gebieden op het hoofdeiland Viti Levu, zijn honderden mensen naar tijdelijke opvangcentra gebracht. Waarschijnlijk mist de cycloon de hoofdstad Suva, dat op hetzelfde eiland ligt.

Stuk hout

Op Samoa is een jonge visser, van wie gedacht werd dat hij was verdronken, er toch in geslaagd aan land te komen. Hij heeft twee nachten op zee gedobberd terwijl hij zich vastklampte aan een stuk hout.

In een interview met een tv-station uit Nieuw-Zeeland zei hij dat hij zijn vader heeft zien verdrinken. Ook andere vissers werden het water ingetrokken toen de cycloon overtrok.