Niet naar huisarts om 'eigen risico'

Aangepast op

Patiënten gaan minder vaak naar de huisarts, omdat ze het eigen risico van hun ziektekostenverzekering niet willen betalen. Dit resultaat van een Nivel-enquête is opmerkelijk, omdat het eigen risico helemaal niet geldt voor een huisartsbezoek.

Kosten van een bezoek aan de huisarts worden vergoed door de zorgverzekeraar. "Mogelijk weten mensen dit niet", zegt Nivel-onderzoeker Margreet Reitsma. "Of misschien proberen ze door niet naar de huisarts te gaan, een verwijzing naar het ziekenhuis te voorkomen, omdat daarvoor het eigen risico wel geldt. Ook weten ze niet van tevoren of de huisarts medicijnen voorschrijft die onder het eigen risico vallen."

Nadenken

Het eigen risico is vier jaar geleden ingevoerd, om patiënten na te laten denken of ze wel echt zorg nodig hebben. Sindsdien is het bedrag verhoogd van 150 euro in 2008 tot 350 euro volgend jaar. Zo'n 9 procent van de ondervraagden geeft aan door het eigen risico minder vaak naar een arts te gaan.

Nivel waarschuwt dat de kans bestaat dat mensen daadwerkelijk afzien van noodzakelijke zorg. Volgens de onderzoeker kan een aandoening, waarvoor iemand eerst naar een huisarts wilde gaan, op termijn verergeren, waardoor de zorgkosten juist stijgen. "Dan schiet de verhoging van het eigen risico zijn doel voorbij."