Minister Dijsselbloem van Financiën brengt vandaag een bezoek aan zijn Duitse ambtgenoot Schaüble. De ontmoeting wordt nauwlettend gevolgd: Duitse media zijn ervan overtuigd dat Dijsselbloem de Luxemburger Claude Juncker opvolgt als voorzitter van de eurogroep.

Een van de invloedrijkste kranten, de Frankfurter Allgemeine (FAZ), schrijft vandaag een profiel van Dijsselbloem onder de kop "Het steile carrièreverloop van de nieuwe eurogroepvoorzitter". Eerder kwam de Duitse zender ARD al tot de conclusie dat Dijsselbloem Juncker opvolgt en ook de FAZ lijkt er zeker van dat zijn benoeming rond is.

De FAZ schrijft dat de PvdA'er in de korte tijd dat hij minister is een sterke reputatie heeft opgebouwd bij zijn collega-ministers van Financiën. De krant benadrukt dat Dijsselbloem staat voor een harde spaarlijn, net als zijn voorganger De Jager.

Deeltijdfunctie

De Duitse krant schrijft verder dat Dijsselbloem bekendstaat als een serieus politicus, maar ook als iemand met weinig humor. "Ontspan je en lach een keer", zou oud-PvdA-leider Bos Dijsselbloem eens hebben ge-sms't na een televisieoptreden. Dijsselbloem antwoordde: "Als ik over serieuze zaken spreek, dan toon ik ook een ernstig gezicht."

De FAZ trekt zelf niet de conclusie dat Dijsselbloem geen humor heeft. Het dagblad wijst erop dat de Nederlander er onlangs nog blijk van gaf droge humor te hebben. Toen BNR Nieuwsradio hem om een reactie vroeg op het feit dat zijn naam wordt genoemd voor de functie, antwoordde de minister: "Je moet je meer zorgen maken als je naam niet op een lijstje staat, dan als die er wel opstaat."

Dijsselbloem zelf liet eerder doorschemeren niet onwelwillend te staan tegenover de post van eurogroepvoorzitter. Hij benadrukte daarbij dat het gaat om een deeltijdfunctie en dat hij gewoon minister van Financiën blijft.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken ontkent dat er al een beslissing is genomen. Hij zegt dat een besluit zeker niet voor de kerst zal vallen. "Het kan zelfs wel na de jaarwisseling worden", zei Timmermans.

STER reclame