In Amsterdam hebben programmamakers en regisseurs actiegevoerd voor het behoud van het Mediafonds. Ze hadden het gebouw van het fonds aan de Herengracht 'bezet'.

Tegen de ramen plakten ze gele actieposters met zwarte handen erop. De actieleus is: 'Handen af van het Mediafonds'. Onder de actievoerders waren de regisseurs Eddy Terstall, Paula van der Oest, Heddy Honigmann en Norbert ter Hall.

Morgen stemt de Tweede Kamer over bezuinigingen op cultuur. Het gaat daarbij niet alleen over het Mediafonds, maar ook over het stopzetten van de subsidies aan andere instellingen, zoals het Metropole Orkest en vijf musea, waaronder Slot Loevenstein.

Oneens

De actievoerende programmamakers en regisseurs willen het Mediafonds behouden. Ger Poppelaars van de Dutch Directors Guild: "Het Mediafonds financiert honderden producties per jaar, geliefd bij publiek en critici. Opheffing heeft desastreuze gevolgen voor de mediaproducties van hoge kwaliteit. Prachtige films, series en documentaires gaan verloren."

Rond half negen vanochtend gingen de actievoerders het kantoor van het Mediafonds binnen. Met instemming van het fonds zelf. "Ik heb zelf de deur opengedaan", zegt directeur Hans Maarten van den Brink.

Van den Brink heeft goede hoop dat de Tweede Kamer de bezuiniging tegenhoudt. "We hebben een zinnige, redelijke vraag waar niemand het mee oneens kan zijn. We willen graag meepraten over een manier waarop wij ons werk kunnen blijven doen voor filmmakers, radiomakers en internetontwerpers."

STER reclame