Campagne tegen alcohol en jongeren gestart

Aangepast op

Vanaf vandaag is een campagne gestart die jongeren waarschuwt voor drinken van alcohol in 't openbaar. Vanaf 1 januari is het voor jongeren onder de 16 zelfs verboden om alcohol bij zich te hebben. Drink je toch? 45 euro.

En dat lijkt misschien niet heel veel voor een boete, maar volgens de staatssecretaris van Volksgezondheid, Martijn van Rijn, werkt dat wel. "45 euro is toch een flinke hap uit je bijbaantje en als je dat geld niet hebt moet je misschien toch met je ouders gaan praten."

Na de Kerst worden in supermarkten miljoenen flyers met de opdruk 'Alcohol bij je? Komt je duur te staan' verspreidt onder jongeren en ouders. Om jongeren te bereiken wordt vandaag op Facebook een speciaal spel geïntroduceerd.

Nederland

In mei bleek nog dat het in Nederland wel snor zit met jongeren en alcohol. In vergelijking tot acht jaar geleden drinken jongeren tussen de 11 en 15 jaar oud veel minder. Want de ouders zitten er de laatste jaren behoorlijk bovenop.

Maar dat neemt niet weg dat het voor jongeren onder de 16 jaar nog behoorlijk gemakkelijk is, blijkt wel uit onderzoek van EenVandaag. Uit dat onderzoek bleek dat 70 procent van de jongeren op z'n dooie gemak alcohol kan kopen in supermarkten of in de kroeg.

Door: Jurjen