Code om pootje postduif mogelijk gekraakt

Aangepast op

De code die aan een poot van een postduif uit de Tweede Wereldoorlog zat is gekraakt. Tenminste, dat beweren Canadese onderzoekers. Op het briefje zou informatie staan over het gebruik van Duitse tanks en de militairen in Normandië. Dat meldt de Britse krant The Telegraph.

Begin november kregen Britse onderzoekers het skelet van een postduif uit de Tweede Wereldoorlog in handen. Aan één van de pootjes zat toen een kleine rode koker met een briefje erin. Op het briefje staan 27 codes en al deze codes zijn een combinatie van vijf nummers en letters.

Codeboek

Onder andere de Britse inlichtingendienst GCHQ is al een tijd aan het puzzelen en zei dat het misschien wel onmogelijk is om de code te kraken. Onderzoekers van Lakefield Heritage Research in Canada zeggen dat zij er wel uit zijn gekomen. Ze hebben bij het ontcijferen gebruikgemaakt van een codeboek uit de Eerste Wereldoorlog.

Uit het onderzoek blijkt dat de 27-jarige sergeant William Stott het bericht aan de postduif heeft gestuurd. Hij zou als parachutist gedropt zijn in het bezette Normandië. Zijn opdracht was informatie door spelen over de Duitse troepen in het gebied. Een paar weken na het sturen van het bericht sneuvelde hij.

In het briefje meldt Stott aan de top van de Britse luchtmacht wat hij in het gebied had gezien. Volgens Canadese onderzoekers schreef hij op het briefje "Jerry's right battery central headquarters here. Artillery observer at 'K' sector Normandy. Mortar, infantry attack panzers".

Duitsers

Niet alle tekens zijn gekraakt, want volgens de Canadezen waren sommige codes bedoeld om de Duitsers op een ander spoor te zetten.

Dit is wat er precies op het briefje staat:

AOAKN HVPKD FNFJW YIDDC

RQXSR DJHFP GOVFN MIAPX

PABUZ WYYNP CMPNW HJRZH

NLXKG MEMKK ONOIB AKEEQ

WAOTA RBQRH DJOFM TPZEH

LKXGH RGGHT JRZCQ FNKTQ

KLDTS FQIRW AOAKN 27 1525/6

Succes.

Door: Esther