Doorstart Agnus Dei loopt gevaar

Aangepast op

De doorstart van de Agnus Dei-school in Valkenswaard loopt gevaar doordat de financiering niet op tijd rond dreigt te komen. Als het ministerie van Onderwijs niet snel groen licht geeft, komen de dertig leerlingen begin januari thuis te zitten, zeggen de ouders.

Agnus Dei is een particuliere school voor hoogbegaafde, veelal autistische leerlingen van 8 tot 18 jaar. De school is in opspraak geraakt doordat de directeur en een medewerker worden beschuldigd van ontucht. De schoolleiding besloot daarop definitief de deuren te sluiten.

Ouders, docenten en de gemeente Valkenswaard hebben de doorstart nu bijna rond. Het onderwijs wordt ondergebracht bij de Aloysius Stichting, die verspreid over het land 21 scholen in het speciaal onderwijs heeft. Voor de leerlingen van Agnus Dei is een locatie in Eindhoven gevonden.

Rugzakje

Begin januari kan de nieuwe school van start gaan, maar dan moet de financiering wel rondkomen. "En daar lopen we vast in de bureaucratie", zegt Daniƫlle van Lith, woordvoerder van de ouders.

Het draait om de zogenoemde rugzakjes met geld die de leerlingen moeten aanvragen. Veel ouders hebben hun rugzakjes laten verlopen, omdat die voor de particuliere school Agnus Dei niet nodig waren.

Nu het onderwijs wordt overgeheveld naar het reguliere speciaal onderwijs, moeten de rugzakjes opnieuw worden aangevraagd en dat kost tijd. Bovendien zit bepaalde informatie die voor de aanvraag van belang is, in computers die vanwege het ontuchtonderzoek in beslag zijn genomen.

Volgens Van Lith kan het ministerie van Onderwijs tijdelijk een vrijstelling verlenen en alvast geld beschikbaar stellen, maar dat is nog niet gebeurd. De signalen die Van Lith heeft gekregen van ambtenaren zijn "niet positief", omdat er al relatief veel geld voor passend onderwijs naar de regio Eindhoven gaat.

Specifiek onderwijs

Daarmee dreigt de doorstart spaak te lopen. "Als dit niet lukt, komen dertig leerlingen in januari thuis te zitten", zegt de woordvoerder van de ouders. "Kinderen die heel graag willen leren en ook goed kunnen leren, maar die daarvoor wat extra aandacht en een andere vorm van onderwijs voor nodig hebben."

Volgens Van Lith biedt Agnus Dei zulk specifiek onderwijs, dat er geen alternatieven voorhanden zijn. Ze vertelt dat er ouders zijn die vanuit Barneveld naar Valkenswaard zijn verhuisd, zodat hun kind les kon krijgen bij Agnus Dei.