Er zitten tegenwoordig veel minder mensen met drank op achter het stuur: in tien jaar tijd is het aantal dronken bestuurders bijna gehalveerd. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Een van de redenen van het succes zouden de Bob-campagnes zijn.

Opvallend is wel dat tegenwoordig meer automobilisten met drank op betrapt worden als ze bij familie of vrienden zijn geweest. Eerder waren het vooral mensen die die avond aan de bar hadden gehangen die de fout ingingen. In 2008 kroop 17 procent na een familiebezoekje met drank op achter het stuur, nu is dat 23 procent. Het aantal overtreders dat uit de kroeg komt is gedaald van 57 naar 50 procent.

Vaker mannen

Ook blijkt uit cijfers van het ministerie dat mannen vaker met een slok op achter het stuur kruipen dan vrouwen. De meeste overtreders zijn tussen de 35 en 49 jaar. Automobilisten in Noord-Brabant en Noord-Holland lappen de alcoholregels het vaakst aan hun laars.

Rijden onder invloed is een van de grootste oorzaken van verkeersongelukken. Per jaar is er bij 1 op de 5 ongelukken alcohol in het spel. Vorig jaar overleden er 130 mensen en raakten er 4000 ernstig gewond door toedoen van alcohol.

Een overzicht van de bob-reclames vind je hieronder.

Door: Esther

STER reclame