'Kritiek bultrugredding is vuilspuiterij'

Aangepast op

De burgemeester van Texel, Francine Giskes (D66), noemt de kritiek op de reddingspogingen voor bultrug Johannes "vuilspuiterij". In het NOS Radio 1 Journaal zei ze dat er een goede reddingspoging is gedaan op een ingewikkelde plek.

Onder anderen Lenie 't Hart van de Zeehondencrèche Pieterburen en Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren hebben kritiek op de reddingsoperatie. Ze zeggen dat de bultrug met een andere aanpak misschien gered had kunnen worden.

Giskes wijst erop dat een gezonde walvis niet zal stranden. Er was dus al iets mis met het dier, zei ze. "Als je ziet dat zo'n dier moet lijden voordat hij sterft, is dat heel vervelend. Ik ben wel blij voor het dier dat het niet heel lang heeft hoeven duren."

Gratis

De burgemeester zegt over de critici dat de beste stuurlui aan wal staan. Volgens haar zijn er voldoende deskundigen geraadpleegd. Juist op Texel bestaat veel deskundigheid over walvissen, onder meer bij natuurcentrum Ecomare en de onderzoeksinstituten NIOZ en Imares.

De deskundigen hebben volgens Giskes bepaald wat de beste aanpak was. De gemeente heeft slechts de uitvoering daarvan mogelijk gemaakt, zegt ze.

Volgens Giskes zijn de emoties zo hoog opgelopen omdat op de achtergrond twee conflicten spelen. Ten eerste is dat het conflict tussen de Zeehondencrèche in Pieterburen en Ecomare over de manier waarop zeehonden moeten worden opgevangen.

Ten tweede zou er een conflict zijn tussen professionele bergingsbedrijven, die volgens Giskes veel geld vragen voor hun werk, en de KNRM die met vrijwilligers gratis werkt.