Helft minder alcoholovertredingen

Aangepast op

Onder meer door de Bob-campagnes is het aantal mensen dat met drank op achter het stuur zit in tien jaar tijd bijna gehalveerd. Dat constateren onderzoekers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Volgens het departement is er wel een verschuiving te zien binnen de groep alcoholovertreders. Het zijn steeds vaker mensen die na een bezoek aan familie of vrienden in de fout gaat. Hun aandeel steeg van 17 procent in 2008 naar 23 procent in 2011. Het aantal overtreders dat uit de kroeg kwam, daalde in die periode van 57 naar 50 procent.

De Bob-campagne wordt daarom in de wintermaanden speciaal gericht op automobilisten die bij vrienden of familie op bezoek gaan. Zij krijgen het dringende advies om af te spreken dat er iemand rijdt die niet heeft gedronken.

Mannen van middelbare leeftijd

Uit de cijfers van het ministerie blijkt dat mannen vaker met te veel drank op rijden dan vrouwen. De meeste overtreders zijn tussen de 35 en 49 jaar. Regionaal gezien waren vorig jaar de meeste overtredingen in Noord-Brabant en Noord-Holland.

Rijden onder invloed is een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongelukken. Jaarlijks is bij een op de vijf ongelukken alcohol in het spel. Dat kwam vorig jaar neer op zo'n 130 doden en 4000 ernstig gewonden.