Garbo-veiling brengt 1,2 miljoen op

Aangepast op

Een tweedaagse veiling in Los Angeles van kleding, juwelen en andere memorabilia van de mysterieuze filmster Greta Garbo (1905-1990) heeft 1,2 miljoen euro opgebracht. Dat is drie keer meer dan waarmee veilinghuis Julien's Auctions vooraf rekening had gehouden.

Onder de bezittingen van Garbo was een hutkoffer van Louis Vuitton. Dit topstuk bracht bijna 29.000 euro op.

Tijdloos

In totaal gingen 800 voorwerpen onder de hamer, waaronder ook drie leren caps die ze in 1924 droeg in een advertentie voor een auto. De caps gingen weg voor zo'n 11.500 euro. Een andere bieder telde ruim 10.000 euro neer voor een zwarte fluwelen avondjurk. Alle voorwerpen uit de veiling, waaronder ook een antiek Zweeds bed met houtsnijwerk, zijn door haar familie jarenlang opgeslagen geweest.

Volgens het veilinghuis brengen de spullen van Greta Garbo prijzen op die vergelijkbaar zijn met de bezittingen van Marilyn Monroe. "Haar schoonheid, haar uitzonderlijke verschijning op het doek en haar stijl zijn tijdloos gebleken", zegt directeur Martin Nolan.

Talkies

Garbo begon haar carrière in Hollywood in stomme films, waaronder 'Flesh and the Devil' uit 1927. Ze was één van de weinige acteurs die in staat waren om de overstap te maken naar de 'talkies', de gesproken film.

Greta Garbo werd een icoon vanwege haar schoonheid, haar intelligentie en haar onafhankelijkheid. In 1941 hield ze op met filmen en verdween uit het openbare leven. Tijdens haar carrière werd ze vier keer genomineerd voor een Oscar. Ze kreeg de onderscheiding uiteindelijk in 1954 voor haar hele oeuvre. Ze overleed in 1990 in New York op 84-jarige leeftijd.