Doden bomaanslagen Noord-Irak

Aangepast op

Bij een serie bomaanslagen in twee steden in het noorden van Irak zijn zeker acht mensen om het leven gekomen. Tientallen mensen raakten gewond.

In Kirkuk gingen kort na elkaar bommen af bij twee moskeeën en een televisiestation dat banden heeft met de sjiieten. Die bommen doodden zes mensen.

In Jalula was er een explosie bij het kantoor van de Koerdische politieke partij PUK van de Iraakse president Talabani. Bij die aanslag kwamen twee mensen om.

Spanningen

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog door niemand opgeëist.

De afgelopen maanden zijn de spanningen toegenomen tussen de Koerden in het noorden van Irak en de centrale regering in Bagdad. President Talabani heeft vorige week een plan gelanceerd om de spanningen tussen Bagdad en de Koerden te verminderen.

Kirkuk ligt zo'n 300 kilometer ten noorden van Bagdad. Er wonen Koerden, Arabieren en Turkmenen. De Koerden willen dat het olierijke gebied rond Kirkuk wordt toegevoegd aan het gebied in Noord-Irak waar ze verregaande autonomie hebben. De Arabieren en Turkmenen zijn daar fel op tegen.

Militairen

De noordelijke Koerdische regio van Irak was tot voor kort betrekkelijk veilig. De afgelopen maanden hebben zowel de centrale regering in Bagdad als de machthebbers in Noord-Irak militairen naar de binnenlandse grens gestuurd om hun posities te versterken.