Protest tegen Berlusconi

Aangepast op

Door correspondent Rop Zoutberg in Rome

Een opvallend protest tegen de partijvoorzitter die zichzelf tot kandidaat voor de Italiaanse parlementsverkiezingen benoemde. Een paar duizend partijleden van Silvio Berlusconi's centrumrechtse PdL protesteerden vandaag in Rome tegen de kandidatuur van de Italiaanse oud-premier.

De partijleden willen vooral dat Berlusconi zich houdt aan het voornemen eerst voorverkiezingen binnen de partij te houden. "Als Berlusconi besluit zich kandidaat te stellen moet hij dat doen bij voorverkiezingen. Hij moet niet zijn wil doordrukken maar de vraag voorleggen aan de Italianen. Dat is de consensus waar we om vragen", zegt Giorgia Meloni, oud-minister van Jeugdzaken in het kabinet van Berlusconi in gesprek met de NOS.

Seksfeesten

De PdL staat er in peilingen slecht voor en Berlusconi zo mogelijk nog slechter. De oud-premier verloor door zijn seksfeesten en rammelende economische beleid veel steun. Met name kiezers uit katholieke hoek en werkgeversorganisaties zien de zakenman-politicus liever niet terug.

Berlusconi zelf begon deze week een campagne waarin hij sterk ageert tegen het beleid van de Italiaanse technocratische premier Mario Monti en Europa. "Een aantal Europese leiders heeft kwade bedoelingen met hun kritiek op mijn kandidatuur", aldus Berlusconi. "Het zijn egoïstische landen die de andere Europese lidstaten schaden." Met name Duitsland en Frankrijk prezen eerder het economische beleid van de regering Monti en toonden zich huiverig voor een terugkeer van Berlusconi op het politieke toneel."