Amerikanen leveren wapens in

Aangepast op

Amerika rouwt om de dodelijke schietpartij op de basisschool in Connecticut. Reden voor veel Amerikanen om hun wapens in te leveren. In San Fransisco en omgeving krijg je 200 dollar per wapen, anoniem en zonder moeilijke vragen. Inmiddels zijn volgens de San Fransisco Chronicle al 600 wapens ingeleverd.

De organisatoren zijn enthousiast over de opkomst, die twee keer zo hoog is als verwacht. Er stonden lange rijen met auto's, waarvan sommigen zelfs zonder benzine kwamen te zitten omdat ze de motor lieten lopen.

Arturo Hurtado is één van de mensen die "Dat vervloekte ding" heeft ingeleverd bij een kerk in Oakland. "Ik heb kinderen en die zijn altijd nieuwsgierig. Ze weten niet beter. Ik had het wapen achter slot en grendel, maar ik wist dat hij gewoon weg moest", zegt hij tegen de San Fransisco Chronicle.

Toch zijn er wisselende motieven voor het inleveren van de wapens. Zo zijn veel mensen vlak voor de feestdagen erg blij met de 200 dollar die ze per wapen krijgen. Een 59-jarige vrouw verkocht twee pistolen en een shotgun omdat ze gaat verhuizen. "Maar ik hou er wel een voor bescherming", zegt de vrouw.

Alles helpt

Olis Simmons is de baas van Youth UpRising, een organisatie die heeft geholpen bij het opzetten van de actie. Volgens haar heeft het succes natuurlijk te maken met de schietpartij op de basisschool, maar nog meer met het aanhoudende geweld in Oakland. Een paar uur voordat de actie begon raakten nog vier mensen gewond bij een schietpartij vlakbij de kerk. "Meer dan 120 moorden in Oakland zorgen voor de grote opkomst", zegt Simmons. "De tragedie op de basisschool leidt tot wanhoop over het wapengeweld."

Uiteindelijk verkochten er zoveel mensen hun wapens in Oakland dat er twee keer zoveel geld moest komen om de wapens te kopen. Hoewel de actie een groot succes is, blijft de agent Ersie Joyner realistisch. "Helaas zijn we eerder door het geld heen dan door het aantal wapens."

Door: Maarten