NOS NieuwsAangepast

'Bultrug had gered kunnen worden'

De bultrug op de zandbank Razende Bol had gered kunnen worden. Meerdere natuurorganisaties zijn ervan overtuigd dat zij bultrug Johannes terug naar zee hadden kunnen brengen als de overheid ze die kans had gegeven.

Dierenbeschermster Lenie 't Hart: "We hadden hem gewoon kunnen redden als er vanaf dag één goede communicatie was geweest met mensen die in de praktijk werken en de wetenschappers. We zijn heel verdrietig. Dit betekent ook dat in Nederland moet worden gevochten om een dier in leven te houden of om een dier dood te laten gaan. De mensen die hem dood wilden, hebben gewonnen."

Burgemeester

Volgens de dierenactivisten van Sea Shepherd ging het om een jong en relatief licht dier. "Waarom heeft Nederland, dat toch bekendstaat om bergingswerkzaamheden, dit niet kunnen klaren? Er waren al bedrijven die wilden helpen en die zeiden dat het goed te doen was. De techniek was er, de kennis was er en het geld was er en uiteindelijk is het niet toegestaan door het verbod van de burgemeester van Texel", zegt Sea Shepherd directeur Geert Vons.

Sea Shepherd zegt dat er niet is geluisterd naar internationale walvisexperts die in Nederland waren in verband met de rechtszaak over orka Morgan.

Ontleden

Vanochtend ontdekten medewerkers van Lenie 't Hart dat de bultrug dood is. Een speciaal team van Naturalis gaat het dier ontleden. Waar en wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk.

Door middel van een sectie wil het team duidelijkheid krijgen over de gezondheidstoestand van de bultrug en de oorzaak van de stranding. De bultrug wordt misschien tentoongesteld in Naturalis, maar dat gebeurt in ieder geval niet op korte termijn, zegt het museum.

De Partij voor de Dieren wil dat de bultrug op de zandplaat blijft liggen. Partijleider Marianne Thieme vindt dat dode zoogdieren niet mogen worden weggehaald uit de natuur, maar als voedsel moeten dienen voor andere dieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl