Onheilsprofeten China vastgezet

Aangepast op

In de Chinese miljoenenstad Chongqing zijn vier mensen vastgezet die op straat het einde van de wereld verkondigden. De vier zijn ervan overtuigd dat de wereld vergaat als de Maya-kalender op 21 december afloopt.

Twee van de gearresteerden verkondigden met een luidspreker op een plein de naderende apocalyps. De andere twee deelden pamfletten uit over het rampscenario.

De politie zal de vier tien dagen vasthouden, waardoor ze in de cel zitten op het moment waarop de wereld volgens hen zal vergaan.

Geruchten

Het einde van de Maya-kalender heeft in China al tot veel geruchten over aanstaande rampen geleid. De geruchtenstroom vindt een gewillig oor bij veel Chinezen. Geruchten kunnen in China moeilijk ontkracht worden omdat er geen vrije nieuwsgaring is en de staatsmedia gelden als onbetrouwbaar.

In de stad Chengdu leidden de berichten tot een run op kaarsen, omdat het einde van de wereld gepaard zou gaan met drie dagen totale duisternis. Ook maken oplichters gebruik van de angst: ze halen goedgelovigen over geld te doneren zodat bijvoorbeeld weeskinderen nog een paar leuke dagen kunnen hebben.