Band dader met school onbekend

Aangepast op

Twee dagen na de schietpartij in Newtown is het nog altijd niet duidelijk waarom Adam Lanza de Sandy Hook basisschool uitkoos voor het bloedbad. De politie spreekt nu tegen dat zijn moeder er werkte. Amerikaanse media hadden dat eerder gemeld.

De politie zei gisteren dat er "belangrijk bewijs" is gevonden in de school en het huis van Lanza, "waarmee we hopen een completer beeld te krijgen van het hoe en vooral ook het waarom van deze zaak".

Wat dat bewijs inhoudt, wilde de politiewoordvoerder niet zeggen. Het Amerikaanse persbureau AP meldt op basis van een politiebron dat er geen briefje of manifest van Lanza is gevonden.

Familie 'deelt in leed'

De familie van de dader wil ook niet ingaan op het motief. Jim Champion, een oom van Lanza en de broer van zijn vermoorde moeder, heeft een verklaring gepubliceerd waarin hij zegt dat de familie "deelt in het leed van de gemeenschap en de natie".

"Ook wij worstelen om dit enorme verlies dat wij allen delen. Wij zijn diepbedroefd over het onbegrijpelijke en onpeilbare verlies van onschuld dat zovelen treft."

Champion, een oud-politieagent, liet weten te geƫmotioneerd te zijn om de verklaring publiekelijk voor te lezen. Hij weigerde te speculeren over een motief zolang het onderzoek nog loopt, maar zei wel dat hij zijn neef al acht jaar niet heeft gezien.

Autopsie

Bij de schietpartij kwamen zes volwassenen en twintig kinderen van 6 en 7 jaar oud om het leven. De autopsies van Lanza en zijn moeder staan voor vandaag gepland.