Ongeloof bij inwoners Newtown

Aangepast op

Door Jacqueline Eckmann

Newtown, Connecticut. Nog geen dag na de lugubere schietpartij, waar een 20-jarige jongeman op de plaatselijke lagere school 20 kinderen en 6 volwassenen doodschoot en uiteindelijk ook zichzelf.

De verslagen bewoners achterlatend met gevoelens van verdriet, angst en vooral veel vragen.

Ongeloof

"Wat beweegt een 20-jarige jongen om zo iets vreselijks te doen? Het meedogenloos neerschieten van al die onschuldige kinderen?" Dat is wat Gail Verrilli zich voornamelijk afvraagt. Ze zit te ontbijten met haar man Jerry in de plaatselijke 'diner', nog geen 2 kilometer van de lagere school waar de schietpartij een dag eerder plaatsvond.

De wentelteefjes die ze heeft besteld blijven onaangeroerd op tafel staan. Ze wil er graag over praten. Gail en Jerry wonen niet ver van de school en kennen mensen in de straat met kinderen op de Sandy Hook school.

Ze verbaast zich over de wapens van de dader. Vermoed wordt dat ze geregistreerd staan op de naam van de moeder van de schutter. "Wat moet een lerares van een kleuterschool in godsnaam met 2 pistolen en een mitrailleur?", roept Gail.

Wapenbezit

Tegen wapenbezit is ze daarentegen niet. "Wapens zijn hier altijd geweest, die kun je niet zomaar afnemen. Misschien moet je de automatische wapens verbieden, die zijn veel gevaarlijker". Serveerster Linda had deze ochtend in een winkel een man gesproken die bijna blij leek met deze schietpartij... Hij hoopte dat deze vreselijke tragedie eindelijk een einde brengt aan het vrije wapenbezit in dit land.

Simoni en Jim Conley wonen samen met hun 2-jarige zoontje vlak achter de school. Simoni wijst door het keukenraam naar buiten. Het gebouw is niet te zien. "Daar waar die helikopter vliegt, daaronder ligt de school. Doodsbang is Simoni, bang dat dit ook haar zoontje kan overkomen.

Kleine gemeenschap

Ze was thuis met haar zoontje Daniel toen de schietpartij plaatsvond. Ze hoorde een aantal helikopters rondcirkelen. Toen ze de televisie aanzette begreep ze dat er een schietpartij had plaatsgevonden in de basisschool. "De politie adviseerde ons binnen te blijven omdat er mogelijk nog een schutter vrij rondliep."

Jim kwam onmiddelijk naar huis gereden. "Het is afschuwelijk. Dit bloedbad veroorzaakt veel onzekerheid. Waar zijn we nog veilig, waarom doet iemand zoiets?" Ook Jim Conley is duidelijk nog aangeslagen. "Het is zo'n kleine gemeenschap. Iedereen kent elkaar.

Ik zit de hele dag voor de televisie om al het nieuws bij te houden en iedere keer zie ik weer een bekende in beeld verschijnen. Het heeft de mensen hier beschadigd en angstig gemaakt en ik denk dat het nog heel lang gaat duren voordat wij hiervan hersteld zijn."