Verlinden zevende in eindstrijd

Aangepast op

Joeri Verlinden heeft tijdens de WK kortebaan in Istanbul niet voor een verrassing kunnen zorgen.

De zwemmer uit Limburg eindigde in de finale van de 50 meter vlinderslag als zevende.

Verlinden was eerder vierde geworden in de finale van de 100 meter vlinderslag, maar speelde ditmaal geen rol van betekenis. Met 22,90 was hij wel iets sneller (0,08) dan vrijdag in de halve finales.

De titel ging naar Nicholas Santos. De Braziliaan had in de series en de halve finales al de snelste tijd gezwommen en was ook nu de beste. Met 22,22 bleef hij Chad Le Clos, de winnaar van de dubbele afstand, slechts 0,04 voor.

Hurley verrast Grevers en Donets

Robert Hurley heeft Australië zijn eerste wereldtitel van de WK kortebaan bezorgd. De zwemmer uit Melbourne zegevierde op de 50 meter rugslag.

Voor de 24-jarige Hurley is het de eerste grote individuele prijs. Wel won hij met de estafetteploeg (4x200 meter vrij) al brons op de WK langebaan in 2009 en zilver op dit toernooi.

Hurley tikte aan na 23,04 en was 0,13 sneller dan de Amerikaan Matthew Grevers, de olympisch kampioen op de 100 rug. Titelverdediger Stanislav Donets pakte op 0,15 van de winnaar het brons.

Op de 100 meter rugslag werd Hurley nog vijfde. Grevers won toen voor Donets.

Wereldrecord Lochte op 100 wissel

Ryan Lochte verraste door al in de halve finales van de 100 meter wisselslag een wereldrecord te zwemmen.

De Amerikaan, die vrijdag zijn dertigste wereldtitel (twaalf langebaan, achttien kortebaan) in de wacht sleepte, tikte aan na 50,71 en was daarmee 0,05 sneller dan Peter Mankoc, die het record in 2009 eveneens in Istanbul zwom.

Lochte is dit toernooi uitstekend op dreef. De Amerikaan verzamelde al vier gouden medailles en één bronzen plak.