Tweede wereldtitel voor Meilutyte

Aangepast op

Bij de WK kortebaan in Istanbul heeft Ruta Meilutyte haar tweede wereldtitel in de wacht gesleept.

Het vijftienjarige supertalent uit Litouwen won na de 50 meter schoolslag ook de dubbele afstand.

Meilutyte, die dit toernooi ook zilver won op de 100 meter wisselslag, lag na vijfitg meter zelfs 0,04 onder het wereldrecord van Rebecca Soni (1.02,70), maar dat bleek iets te hoog gegrepen. Met 1.03,52 dook de olympisch kampioene wel 0,60 onder het Europees record van Rikke Pedersen.

De Deense greep drie weken geleden met die toptijd de Europese titel. Ditmaal eindigde ze als derde achter Meilutyte en de Jamaicaanse Alia Atkinson, die ook op de 50 school al zilver pakte.

Ye verslaat Hosszú op 200 wissel

Ye Shiwen hield Katinka Hosszú van haar derde wereldtitel dit toernooi af. De Chinese bleef de Hongaarse op de 200 meter wisselslag met 2.04,64 0,08 voor.

Hosszú ging in de finale lange tijd aan de leiding, maar op de laatste vijftig meter ging het mis voor de Hongaarse. Ye plaatste een vernietigende versnelling en passeerde Hosszú alsnog.

De pas zestienjarige Ye brak dit jaar door tijdens de Olympische Spelen in Londen. Daar won de Chinese zowel op de 200 meter wisselslag als de 400 meter wisselslag het goud. Ook in die races zegevierde Ye dankzij een versnelling op het laatste stuk.

Estafettetitel voor VS

De Amerikaanse estafettedames namen op de 4x100 meter vrije slag de titel over van Nederland.

Megan Romano, Jessica Hardy, Lia Neal en Allison Schmitt waren met 3.31,01 wel 2,79 langzamer dan het wereldrecord van de Oranje-ploeg.