Van Heek verrast met achtste plaats

time icon Aangepast

Skiër Marvin van Heek heeft voor een daverende verrassing gezorgd door in Val Gardena als achtste te eindigen in een wereldbekerafdaling.

Van Heek verdiende daarmee een olympische nominatie, mits de FIS de uitslag bekrachtigt.

Harald de Man was de laatste Nederlander die wereldbekerpunten scoorde. In november 1998 werd hij 26ste op de Super G in Aspen.

De 21-jarige Van Heek startte als 53ste en profiteerde van de sterk verbeterde omstandigheden. De race was met enkele uren uitgesteld vanwege sneeuw. Nadat elf skiërs geweest waren, werd de verkorte race wegens mist stilgelegd. Het weer werd met de minuut beter en dat bleek uit de uitslag.

"Dit is compleet crazy. Ik hoopte op de topdertig", reageerde hij. "Voor mij voelt dit als Kerstmis, misschien nog wel beter."

Nyman lacht het best

De onbekende Sloveen Rok Perko had startnummer 35 en troefde de gevestigde orde (Erik Guay, Kjetil Jansrud en Aksel Lund Svindal) als eerste af. De 27-jarige Perko was nog nooit in de toptien geëindigd en leek zijn eerste WB-zege te gaan boeken.

Steven Nyman lachte echter als laatste. De Amerikaan startte als 39ste en was 0,19 sneller dan Perko. De dertigjarige Amerikaan mocht voor de tweede keer de hoogste trede van het podium betreden.

Nymans enige succes was op één dag na precies zes jaar terug, eveneens in Val Gardena en ook op de afdaling.

Vrouwen afgelast

De vrouwen zouden in actie komen in Val d'Isère, maar de wedstrijd werd vanwege de hevige sneeuwval afgelast.

STER Reclame