Lange rijen bij stembureaus Egypte

Aangepast op

Het referendum over een nieuwe grondwet in Egypte is zonder grote incidenten op gang gekomen. Bij stemlokalen in de hoofdstad Caïro staan lange rijen. Ook in andere Egyptische steden is het druk.

Correspondent Sander van Hoorn zegt dat de stembureaus maar één dag open zijn, waardoor het drukker is dan bij eerdere verkiezingen. Toen kon vaak meerdere dagen worden gestemd.

In Caïro zijn inmiddels een paar onregelmatigheden gemeld. Er zijn kiezers die buiten de hoofdstad geregistreerd staan en daarom niet in Caïro mogen stemmen. Ook zouden bij een aantal kieslokalen stembiljetten zoek zijn.

Rechters

Tegen de nieuwe grondwet is veel verzet. De tekst is opgesteld door een commissie die werd gedomineerd door leden van de Moslimbroederschap van president Morsi. Oppositieleider ElBaradei heeft zijn aanhangers via Twitter opgeroepen om tegen te stemmen. Volgens hem vertegenwoordigt de grondwet alleen het islamatische deel van Egypte en is de constitutie een garantie voor chaos en instabiliteit.

Ook veel rechters zijn ontevreden over de nieuwe grondwet en weigeren om toezicht te houden op het verloop van het referendum. De stembusgang is om die reden gesplitst. Ongeveer de helft van de Egyptenaren kan vandaag naar de stembus, de andere helft mag volgende week.